dinsdag 6 maart 2012

Paspoort zaken


Vandaag was de grote dag voor Janice om haar kruistocht op weg naar een heus Filippijns paspoort te voltooien. In Nederland ga je meestal gewoon naar het gemeentehuis, daar liggen al je gegevens , nodig voor de aanvraag. Een week later kun je het -overigens peperdure- stempelboekje dan ophalen. 

Hier gaat dat allemaal een beetje anders. Er zijn er een aantal hindernissen te nemen. Het is een soort steeple chase. 

de diverse Filippijnse paspoorten
Allereerst moet je zorgen voor een Identiteitskaart. Vorig jaar door Janice aangevraagd. Ze kreeg daarbij ongevraagd hulp van een persoon die duidelijk de indruk wekte bij het personeel van de instantie te horen. Achteraf viste hij naar een fooi, en werd duidelijk dat het om een "helper" ging.
Die lui hangen rond in gemeentehuizen e.d. en vangen mensen op die de weg niet kennen.
Voor geld natuurlijk. En dat blijkt een volledig geaccepteerd systeem. Het voorkomt wel veel wachten, maar is eigenlijk niet de juiste manier. 

Het ophalen van de geboorteacte in haar geboorteplaats had ze al eerder gedaan, maar het moeilijkste deel moest nog komen: de vrijwaring van de binnenlandse veiligheidsdienst. Aanvankelijk niet zo'n probleem zou je denken, je gaat er gewoon heen en sluit achteraan de rij. 

Die rij was echter veel langer dan de dienst aan kon. Per dag kunnen 600 mensen de vrijwaring aanvragen, en er stonden 's ochtens al meer dan 1000 wachtenden in de rij. Waarvan er dus 400 naar huis werden gestuurd. De enige manier: de avond te voren buiten wachten, en de gehele daarop volgende lange nacht.
Zo gezegd zo gedaan, een vriendin was haar behulpzaam in die nachtwake. (Thanks Darlet!)

De nachtwake, samen met vele anderen.
Eenmaal aan de beurt, de volgende dag, bleek dat het niet zo eenvoudig was voor de dienst, want er waren meer personen met dezelfde naam als Janice. Gelukkig kon ze een week later alsnog de vrijwaring ophalen, op afspraak. Grappig detail: In onze straat woont een meisje dat het zefde traject heeft doorlopen, maar dan in 20 minuten. Iemand in haar familie werkt bij die veiligheidsdienst.....

De aanvraag voor het uiteindelijk paspoort verliep vandaag een stuk vlotter, je kunt via internet tevoren een tijd reserveren. Als je dan ter plaatse verschijnt, zorg dan wel dat je dichte schoenen draagt, en een zwarte pen bij je hebt. En een lange broek, geen shorts. Je kunt zomaar onverrichter zake worden heen gezonden.

De verkopers stonden buiten het gebouw al op ons te wachten, met een assortiment dichte schoenen, en zwarte pennen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten