woensdag 30 mei 2012

veiligheid en politie op de Filippijnen


Vóór ik voor langere tijd naar de Filippijnen vertrok, kwam een prangende vraag bij me op. Over één van de aspecten waar ik zeker mee te maken zou krijgen: Hoe veilig is het land van bestemming? Je leest meestal negatieve zaken in het nieuws, want goed nieuws, dat is geen nieuws. Familie en vrienden doen vervolgens ook nog een duit in het zakje, want, O Wee, je zal wat meemaken daar! Je kunt zomaar ontvoerd worden, Je wordt gedrogeerd en je nieren worden gestolen. En de corruptie loopt daar echt de spuigaten uit. 'Blijf toch hier in Nederland, alles is hier toch zo veilig', en: 'Wat ga je daar in hemelsnaam zoeken?' kreeg ik vaak te horen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen zich altijd het veiligst voelen op de plaats waar ze wonen, met familie en vrienden om zich heen. Het is een soort leugentje aan henzelf, goed voor de nachtrust. Maar waar ook ter wereld: er kan altijd wel wat gebeuren. In Nederland kun je worden neergeschoten in een winkelcentrum, op een nationale feestdag kan een zwarte Suzuki zomaar de pret bederven. En kijk mensen vooral niet al te lang aan: 'Wat mot je?' of 'Heb ik wat van je aan?'. Ruziënde verkeershufters die elkaar te lijf gaan. Verkeersregelaars die overhoop worden gereden. Ambulancepersoneel en politie die worden bespuugd en beschimpt. Waar is het gezag gebleven?



En nu het Filippijnse rijtje.... Natuurlijk is er hier ook veel mis. Met echter één groot verschil: Veel criminaliteit en corruptie komt hier vaak voort uit armoede, niet uit hufterigheid.

Onlangs probeerde een groepje mannen hier een geldloper te overvallen in een winkelcentrum. Politie en bewaking was snel ter plekke, geen van de criminelen heeft het overleefd. Want hier heeft een gezagsdrager nog écht gezag, en grijpt resoluut in. En wordt er achteraf geen onderzoek ingesteld of ie niet beter in het been had kunnen schieten, dan een meter hoger. Oog om oog.... 

Bewakers en politie vind je hier overal. Bij elke shopping Mall en iedere aansprekende winkel vind je een gewapende eenheid. Je wordt beleefd gefouilleerd en je tas wordt gescreend. De onderkant van je auto wordt met een spiegel gecontroleerd bij aankomst in een parkeergarage. Ik wordt -als buitenlander- overigens vaak niet gecontroleerd, ik straal kennelijk vertrouwen uit.


Het moge duidelijk zijn dat beveiliging en bewaking hier een omvangrijke industrie is, en veel werkgelegenheid biedt. Zo blijkt maar weer dat het Cruijffiaanse 'elk nadeel heb z'n voordeel' ook hier van kracht is. 

De maand loopt hier nu op een einde, en je ziet dus meer verkeerspolitie. Wat is het verband? Wie het goed raad krijgt een prijs: de eeuwige roem. Tip: het heeft te maken met de hoogte van de salarissen en de lengte van de maand...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten